Current Affairs Quiz – July 2022

current affairs 2022 questions and answers in india, current affairs quiz 2022, gk current affairs 2022 in hindi, current affairs of 2022, current affairs 2022 pdf, current affairs quiz with answers, 100 current affairs questions and answers, gktoday current affairs pdf free download 2022

Current Affairs Quiz – July 2022

1.Which wildlife sanctuary is location of India’s first-ever Dark Sky Reserve?

[A] Changthang Wildlife Sanctuary
[B] Chakrashila Wildlife Sanctuary
[C] Karakoram Wildlife Sanctuary
[D] Pobitora Wildlife Sanctuary

 

Correct Answer: A [Changthang Wildlife Sanctuary]
Notes:
A part of Changthang Wildlife Sanctuary in Ladakh is going to become a Dark Sky Reserve, which will help promote astronomy-tourism. Once this region is declared as the Hanle Dark Sky Reserve, efforts will be undertaken to protect the night sky from superfluous illumination and light pollution.

 

2.World Refugee Day was created in the year

[A] 1951
[B] 1995
[C] 2001
[D] 2004

 

Correct Answer: C [2001]
Notes:
Observed on June 20, World Refugee Day was established in the year 2001 to commemorate the 50th anniversary of the 1951 Convention Relating to the Status of Refugees. The UN organizes this day to better understand the diverse refugee communities.

 

3.Modhera Sun Temple in Gujarat, that was recently making news, was built during the reign of which dynasty?

[A] Chaulukya dynasty
[B] Rashtrakuta dynasty
[C] Prathihara dynasty
[D] Kushan dynasty

 

Correct Answer: A [Chaulukya dynasty]
Notes:
The Sun Temple at Gujarat’s Modhera village was built under the administration of the Chaulukya king Bhima I in the early 11th century. It is located on the bank of River Pushpavati. It became a UNESCO World Heritage Site in 2014.

 

4.What was the theme for International Day of Yoga 2022?

[A] Yoga for Well-being
[B] Yoga for Harmony And Peace
[C] Yoga for Health
[D] Yoga for Humanity

 

Correct Answer: D [Yoga for Humanity]
Notes:
The theme for International Day of Yoga 2022 is “Yoga for Humanity”. The International Yoga Day is observed with a unique theme every year since 2015. This year’s main event demonstration was led by Prime Minister Modi at Mysuru Palace.

 

5.Which of the following is part of China’s Tianwen-1 mission?

[A] Yutu-2 rover
[B] Tianhe
[C] Zhurong rover
[D] Yinghuo-1 orbiter

 

Correct Answer: C [Zhurong rover]
Notes:
China’s first independent interplanetary mission Tianwen-1 successfully landed Zhurong rover on the Martian surface. This made China the third country after the US and USSR to land on Mars. It was launched aboard a Long March 5 rocket in 2020

 

6.Where was the Indian Coast Guard’s 840 Squadron created?

[A] Visakhapatnam
[B] Chennai
[C] Mumbai
[D] Kolkata

 

Correct Answer: B [Chennai]
Notes:
The Indian Coast Guard’s new air squadron named 840 Squadron was created in Chennai on June 20, 2022. The squadron was initially created with an indigenous ALH Mark-III aircraft. This is the first such aircraft to be stationed in the eastern region.

 

7.Which body is responsible for the implementation of the NIPUN project of the Ministry of Housing and Urban Affairs?

[A] National Skill Training Institute
[B] National Skill Development Fund
[C] National Skill Development Corporation
[D] National Council for Vocational Education and Training

 

Correct Answer: C [National Skill Development Corporation]
Notes:
National Skill Development Corporation (NSDC), which comes under the aegis of the Union Ministry of Skill Development and Entrepreneurship, is responsible for the implementation of the NIPUN project of the Ministry of Housing and Urban Affairs. It will train, monitor and track potential candidates under this initiative.

 

8.Which country given is not part of G7 grouping?

[A] Canada
[B] New Zealand
[C] Germany
[D] Italy

 

Correct Answer: B [New Zealand]
Notes:
Group of Seven (G7) is an intergovernmental organization that brings together the world’s top industrial nations. Its members are Canada, France, Germany, Italy, Japan, the UK and the US. Its main purpose is to discuss global economic issues.

 

9.Charon is the natural satellite of __?

[A] Neptune
[B] Jupiter
[C] Pluto
[D] Uranus

 

Correct Answer: C [Pluto]
Notes:
Charon is one of the five natural satellites of the dwarf planet Pluto. According to a new study, Charon has a “red cap” because of chemicals called tholins. These chemical compounds absorbed a specific colour of the Sun’s UV rays to become red and get deposited around the natural satellite’s north pole.

 

10.Spitsbergen treaty, which was mentioned in news recently, recognizes Svalbard to be part of which country’s territory?

[A] Canada
[B] Iceland
[C] Denmark
[D] Norway

 

Correct Answer: D [Norway]
Notes:
The Spitsbergen treaty or the Svalbard Treaty recognizes sovereignty of Norway over the Arctic Archipelago of Svalbard, which is located between mainland Norway and the North Pole. It provides citizens of signatory countries the equal right to exploit the archipelago’s resources. However, only two countries – Norway and Russia – have utilised this benefit.

Leave a Comment